Kačerovský most se otevírá

26.11.2013 16:15

Ve středu 27.11.2013 se otevře pro kamiony most u Kačerova. Ty nově pojedou po Jižní spojce od Hradce až  pod Magistrálu, tam odbočí vpravo, najedou na Magistrálu a budou po ní pokračovat na Pražský okruh.Toto dopravní řešení vyvolala potřeba ulevit obyvatelům bydlícím podél Spořilovské ulice, kteří bylo po otevření jižní části Pražského okruhu skokově zatíženi nadlimitním hlukem.

Dopravní řešení a jeho slabá místa jsou na přiloženém obrázku (vpravo) převzatém z MfD. Jedná se zejména o úsek pod Magistrálou kde se kříží proud aut směřující na Jižní spojku s proudem kamionů najíždějících na Magistrálu. TSK si uvědomuje nebezpečí a chce řešit situaci pomocí atypických dopravních značek nařizující povinné rozestupy zejména kamionům. Jak je ale pochopí jejich řidiči je ve hvězdách.

Pro Braník, Krč a Chuchli by toto řešení mělo přinést zákaz noční jízdy kamionů po Jižní spojce a Strakonické v úseku Kačerov-Zbraslav. Opatření, které Spořilovu nijak nepomohlo a naopak naprosto zbytečně zatížilo obyvatele těchto čtvrtí, přijal Magistrát před dvěma lety a protestovalo proti němu v petici více jak 2400 obyvatel Braníka a Krče. Jižní spojku a Strakonickou využívalo v noci cca 1100 kamionů. Jedním z nutných úprav které tento krok vyvolal bylo omezení rychlosti na Strakonické na 50km/hod. Rychle jedoucí těžká nákladní doprava vedla k překračování hlukových norem pro noc v Krči, kde bylo naměřeno v dubnu 2013 mezi 5 a 6 hodinou ráno více jak 67db (max.norma je 60dB).